Revolucioni grek

2000 L

Mazower bashkon shkëlqyeshëm fillesat e ndryshme të historisë. Ai na merr në mendjet e komplotistëve revolucionarë dhe tmerret e qyteteve të rrethuara, historitë e priftërinjve shëtitës, marinarëve dhe skllevërve, heronjve të paqartë, grave dhe fëmijëve të pambrojtur që luftojnë për të qëndruar gjallë mes një konflikti brutaliteti të jashtëzakonshëm.

Duke u shtrirë në të gjithë Mesdheun Lindor dhe shumë më gjerë, ai eksploron vendin qendror të luftës në krijimin e romantizmit, dhe një lloj të ri të politikës, që kishte vullnetarë që dynden nga e gjithë Evropa për të vdekur në mbështetje të grekëve.

Kategori:

Përshkrim

…Gjuha shqipe u dha shumë prej të ashtuquajturve “grekë” dhe “turq” një mjet të përbashkët komunikimi dhe ndonjëherë një ndjenjë të përbashkët solidariteti, e cila mund të kapërcente ndarjen fetare dhe shpesh minonte fushatat e sulltanit. Me kalimin e kohës, shqiptarët u ndanë mes atyre që ndiqnin çështjen greke dhe atyre që ndoqën sulltanin. Ushtritë osmane në Ballkan i varën shumë shpresat te luftëtarët shqiptarë, të krishterë dhe myslimanë, të kontraktuar me një pagë mujore dhe Porta e Lartë shqetësohej me të drejtë rreth pamundësisë për të besuar te ata. Njëri prej tyre ishte banda e krishterë suliote, luftëtarë të ashpër malësorë të grupuar rret udhëheqësve të klaneve, të cilët gradualisht u integruan në përpjekjet e grekëve gjatë luftës. Detarët shqipfolës të Hidrës dhe Speces përbënin bazën e flotës greke. Madje anëtarët kryesorë hidriotë të qeverisë greke – përfshi edhe një president të kohës së luftës – herë pas here përdornin shqipen midis tyre për të ndaluar të tjerët, në anën e tyre, që të lexonin korrespondencën e tyre…

Shtëpia Botuese Botart

Adresa: Rruga “Dora D’Istria”, Nd. 5, H. 6, Tiranë

Tel: 0035542222213 Cel: 00355692098808

E-mail: info@botart.al / botartinfo@gmail.com

Facebook: Shtepia Botuese Botart 

Instagram: botart.shtepi.botuese